Składniki
½ kg mielonego mięsa drobiowego
2 cebule
2 jajka
mąka do obtoczenia
koperek
śmietana 30%
oliwa
sól
pieprz
Przygotowanie
Mielone mięso drobiowe dokładnie wymieszać z 2 jajkami oraz
dobrze poszatkowaną cebulą. Dodać szczyptę soli oraz bardzo dużo
pieprzu. Bardzo dokładnie wymieszać.
Z przygotowanej masy formować kuleczki. Można zanurzyć ręce w zimnej
wodzie – wtedy mięso nie będzie do nich przywierać. Przygotowane pulpety
obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju dosłownie przez chwilę. Dzięki temu
z pewnością się nie rozpadną i będą miały cudowny kolor. Obsmażone
pulpeciki przełożyć do rondla, dolać odrobinę wody oraz 30-procentowej
śmietany. Należy pamiętać, by śmietany dodać dwukrotnie więcej niż wody.
Gotować około 20 minut. Na koniec dorzucić drobno poszatkowany koperek.
Wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz