sobota, 21 kwietnia 2012

Pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym

Składniki
½ kg mielonego mięsa drobiowego
2 cebule
2 jajka
mąka do obtoczenia
koperek
śmietana 30%
oliwa
sól
pieprz

Przygotowanie    
Mielone mięso drobiowe dokładnie wymieszać z 2 jajkami oraz dobrze poszatkowaną cebulą. Dodać szczyptę soli oraz bardzo dużo pieprzu. Bardzo dokładnie wymieszać.
Z przygotowanej masy formować kuleczki. Można zanurzyć ręce w zimnej wodzie – wtedy mięso nie będzie do nich przywierać. Przygotowane pulpety obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju dosłownie przez chwilę. Dzięki temu z pewnością się nie rozpadną i będą miały cudowny kolor. Obsmażone pulpeciki przełożyć do rondla, dolać odrobinę wody oraz 30-procentowej śmietany. Należy pamiętać, by śmietany dodać dwukrotnie więcej niż wody. Gotować około 20 minut. Na koniec dorzucić drobno poszatkowany koperek. Wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz