Proporcja na 6 do 8 średniej wielkości cienkich spodów do pizzy
To fantastyczny, prosty przepis na ciasto na pizzę, które się zawsze
udaje. Najlepiej użyć do niego włoskiej mąki na pizzę, oznaczonej
symbolem “00”, która jest drobniej mielona, niż zwykła mąka pszenna,
dzięki czemu ciasto jest niewiarygodnie gładkie. Poszukajcie jej w
delikatesach lub w dobrych supermarketach. Można ją zastąpić zwykłą mąką
o wysokiej zawartości glutenu, najlepiej mąką chlebową, która da ciastu
wspaniałą elastyczność, a to tu chodzi. Możecie dołożyć mąki z pszenicy
durum, dla koloru.
Składniki
1 kg mąki pszennej lub włoskiej mąki typu “00”
lub 800 g mąki pszennej plus 200 g mąki z pszenicy durum
1 płaska łyżka drobnej soli morskiej
2 saszetki po 7 g suszonych drożdży
1 łyżka cukru
4 łyżki oliwy
650ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
Przygotowanie
Przesiejcie mąkę i sól na czysty blat i zróbcie dołek w środku.
Wymieszajcie w kubeczku drożdże, cukier, wodę i oliwę i odstawcie na
parę minut, a następnie wlejcie do dołka. Widelcem zagarniajcie mąkę z
brzegów dołka do środka, mieszając z płynem. Cały czas mieszajcie,
nagarniając coraz więcej mąki, aż wszystko zacznie się łączyć. Posypcie
dłonie mąką i zagniećcie pozostałą mąkę. Wyrabiajcie, aż powstanie
gładkie, sprężyste ciasto. Uformujcie z ciasta kulę i włóżcie ją do
posypanej mąką miski. Oprószcie ciasto mąką z wierzchu. Przykryjcie
miskę wilgotną ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na godzinę
(ciasto powinno podwoić objętość). Przełóżcie ciasto na posypany mąką
blat i pozagniatajcie przez chwilę, starając się wbić w nie jak
najwięcej powietrza. Można je zużyć od razu lub zawinięte w folię
przechowywać w lodówce lub zamrażalniku, do momentu, kiedy będzie
potrzebne. Jeśli macie zamiar zużyć je od razu, podzielcie je na tyle
kawałków, ile ma być spodów do pizzy. Ta ilość ciasta wystarczy na mniej
więcej 6 do 8 średniej wielkości spodów do pizzy. Ciasto powinno się
rozwałkować 15 do 20 minut przed wsadzeniem do piekarnika. Nie
zostawiajcie rozwałkowanego ciasta na parę godzin na blacie. Lepiej
przetrzymać ciasto, zawinięte w folię plastikową, w lodówce. Jeśli
jednak chcecie przygotować spody, zanim zjawią się goście, żeby mieć to
już z głowy, rozwałkujcie kawałki ciasta na okrągłe placki, grubości
około pół centymetra i ułóżcie każdy na kawałku folii aluminiowej,
lekko posmarowanej oliwą i posypanej mąką. Możecie je ułożyć w stosik,
owinąć folią plastikową i włożyć do lodówki.
* przepis zaczerpnięty z kuchnia plus
Edyto twoja Pizza w dalszym ciągu w serwisie konkursy jest najwyżej w notowaniach. Liczba codziennych odwiedzin twojej pizzy to od 150 do 270 osób - brawo :)
OdpowiedzUsuń