Składniki
1,2 kilograma ziemniaków
4 jajka
3 wędzone udka kurczaka
1 cebula
2 ogórki konserwowe
6 podgrzybków marynowanych
½ szklanki marynowanej cebulki
4 płaty marynowanej papryki
½ pęczka szczypiorku
1 łyżka musztardy
½ szklanki kwaśnej śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
masło
bułka tarta
Przygotowanie
Ziemniaki i cebulę zmiksuj w melakserze i przełóż do sita wyłożonego
gazą, aby odcedzić nadmiar wody. Do odsączonej masy dodaj jajka, sól,
pieprz i gałkę muszkatołową. Zlej wodę, która obciekła z ziemniaków, a
krochmal, który osiadł na dnie, dodaj do masy ziemniaczanej. Wymieszaj.
Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Nałóż warstwę masy
ziemniaczanej, a na to porwane na kawałki mięso wędzonego kurczaka.
Przykryj resztą masy ziemniaczanej i wstaw do piekarnika nagrzanego do
temperatury 220 st.C. Piecz przez ok. 45 minut, aż na wierzchu kugla
powstanie chrupka skórka. Wyjmij kugiel z pieca i odstaw na chwilę aby
odpoczął. Marynowane warzywa pokrój, dodaj posiekany szczypiorek i
musztardę, wymieszaj. Kugiel krój w cząstki jak tort i podaj z sałatką
oraz łyżką ubitej kwaśnej śmietany.
Sprzęt: Malakser kitchen aid, sito, gaza, miska 1l 2 szt.,
tortownica, deska, nóż 21 cm, miska ½ l 2 szt., mikser ręczny, łyżki
stołowe, talerz duży.
* przepis zaczerpnięty z kuchnia plus
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz