Składniki
2 litry wody
½ kg mięsa wołowego z kością
20 dag cielęciny
20 dag podrobów z kury
3 marchewki
1 por
¼ selera
1 pietruszka
¼ kapusty włoskiej
1 cebula
2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela ang., kilka ziarenek czarnego pieprzu
kilka gałązek lubczyku ogrodowego i natki pietruszki
sól i pieprz
Przygotowanie
Wołowinę dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą. Do garnka wlać 2 litry
czystej wody. Włożyć do niego umytą wołowinę i gotować do momentu aż
wywar zawrze. Odszumować. Dodać umytą cielęcinę i podroby. Gotować pod
pół-przykryciem. Gdy wywar zawrze ponownie odszumować. Włożyć wszystkie
warzywa: 3 marchewki, 1 pora, ¼ selera, 1 pietruszkę, ¼ kapusty włoskiej
i opaloną małą cebulę. Dorzucić wszystkie przyprawy: 2 liście laurowe, 4
ziarenka ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu. Dołożyć kilka
gałązek lubczyku ogrodowego i natki pietruszki. Gotujemy na średnim
ogniu, aż do momentu gdy mięso będzie miękkie. Bulion można zamrozić.
* przepis z kuchnia plus
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz