sobota, 21 kwietnia 2012

Bulion

Składniki
2 litry wody
½ kg mięsa wołowego z kością
20 dag cielęciny
20 dag podrobów z kury
3 marchewki
1 por
¼ selera
1 pietruszka
¼ kapusty włoskiej
1 cebula
2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela ang., kilka ziarenek czarnego pieprzu
kilka gałązek lubczyku ogrodowego i natki pietruszki
sól i pieprz

Przygotowanie
Wołowinę dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą. Do garnka wlać 2 litry czystej wody. Włożyć do niego umytą wołowinę i gotować do momentu aż wywar zawrze. Odszumować. Dodać umytą cielęcinę i podroby. Gotować pod pół-przykryciem. Gdy wywar zawrze ponownie odszumować. Włożyć wszystkie warzywa: 3 marchewki, 1 pora, ¼ selera, 1 pietruszkę, ¼ kapusty włoskiej i opaloną małą cebulę. Dorzucić wszystkie przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu. Dołożyć kilka gałązek lubczyku ogrodowego i natki pietruszki. Gotujemy na średnim ogniu, aż do momentu gdy mięso będzie miękkie. Bulion można zamrozić.

* przepis z kuchnia plus

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz