Składniki
3 jabłka
1 cytryna
2 dag rodzynek
miód pitny
1 łyżeczka miodu
cynamon
piana z 3 białek
sól
cukier
Przygotowanie
Jabłka dokładnie umyć. Z każdego odciąć daszek i dokładnie oczyścić z
gniazda nasiennego. Rodzynki zalać paroma łyżkami miodu pitnego.
Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać 2 łyżki cukru i szczyptę
soli. Ubić pianę. Do wydrążonych jabłek wsypać rodzynki, posypać
szczyptą cynamonu i wlać łyżeczkę miodu. Na wierzch każdego jabłka
nakładamy ubitą pianę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C
na około 20 minut. Upieczone jabłka, przed podaniem, polać miodem.
* przepis zaczerpnięty z kuchnia plus
Podobne jabłka serwuje sobie jak mam chandrę z dużą ilością cukry ale taki przepis nie jest mi znany więc ściągam w całości. Szkoda tylko że jabłek pieczonych nie da się ściągnąć :)
OdpowiedzUsuń