sobota, 21 kwietnia 2012

Bitki wieprzowe duszone z cebulką

Składniki
1 kg mięsa z szynki wieprzowej
4 cebule
sól
pieprz
kilka ziarenek pieprzu
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
mąka do obtaczania
olej

Przygotowanie
Mięso umyć pod bieżącą zimną wodą i pokroić w poprzek włókien na kotlety. Dokładnie rozbić. Przed uduszeniem bitki obsmażyć. Obtoczone w mące mięso wrzucić na bardzo rozgrzany olej rzepakowy. Smażyć dosłownie minutkę. Po obsmażeniu przełożyć bitki do garnka i dorzucić zioła: ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Podlać wodą, tak, by bitki się nie przypaliły. Poszatkowaną drobno cebulę dorzucić do duszącego się mięsa. Ogólna zasada jest taka, że kilogram mięsa dusimy około godziny. Bitki najlepsze są z kaszą gryczaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz