Składniki
1 kg mięsa z szynki wieprzowej
4 cebule
sól
pieprz
kilka ziarenek pieprzu
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
mąka do obtaczania
olej
Przygotowanie
Mięso umyć pod bieżącą zimną wodą i pokroić w poprzek włókien na
kotlety. Dokładnie rozbić. Przed uduszeniem bitki obsmażyć. Obtoczone w
mące mięso wrzucić na bardzo rozgrzany olej rzepakowy. Smażyć dosłownie
minutkę. Po obsmażeniu przełożyć bitki do garnka i dorzucić zioła: ziele
angielskie, pieprz i liście laurowe. Podlać wodą, tak, by bitki się nie
przypaliły. Poszatkowaną drobno cebulę dorzucić do duszącego się mięsa.
Ogólna zasada jest taka, że kilogram mięsa dusimy około godziny. Bitki
najlepsze są z kaszą gryczaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz