sobota, 21 kwietnia 2012

Ryba po Grecku

Składniki
4 filety z dorsza
cytryna
kilka marchewek
4 cebule
½ selera
1 puszka pomidorów bez skórki
oliwa
cukier
kilka ziarenek pieprzu czarnego, białego, czerwonego i zielonego
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka liści laurowych
sól
pieprz
natka pietruszki

Przygotowanie
4 filety z dorsza dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą i skropić cytryną - wtedy ryba będzie miała ładny zapach i będzie krucha. Odstawić w chłodne miejsce. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dorzucić drobno poszatkowaną cebulę. Całość wrzucić na rozgrzany olej i dodać 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu białego, czarnego, czerwonego i zielonego. Dla podkreślenia smaku warto do warzyw dodać odrobinę cukru. Na sam koniec dolać pomidory pellati lub pomidory bez skórki. By uzyskać wyrazisty smak niezbędny będzie przecier pomidorowy. Dodać go dokładnie 2 łyżeczki. Podlać odrobiną wody. Gotować około 10 minut pod przykryciem. Gdy warzywa będą już gotowe, wyjąć z nich liście laurowe. Połowę podduszonych warzyw przełożyć na dno żaroodpornego pojemnika, położyć na nie rybę i przykryć ją resztą uduszonych warzyw. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.

*przepis zaczerpnięty z kuchnia plus

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz