Składniki
4 filety z dorsza
cytryna
kilka marchewek
4 cebule
½ selera
1 puszka pomidorów bez skórki
oliwa
cukier
kilka ziarenek pieprzu czarnego, białego, czerwonego i zielonego
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka liści laurowych
sól
pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie
4 filety z dorsza dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą i skropić
cytryną - wtedy ryba będzie miała ładny zapach i będzie krucha. Odstawić
w chłodne miejsce. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami,
dorzucić drobno poszatkowaną cebulę. Całość wrzucić na rozgrzany olej i
dodać 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka
ziarenek pieprzu białego, czarnego, czerwonego i zielonego. Dla
podkreślenia smaku warto do warzyw dodać odrobinę cukru. Na sam koniec
dolać pomidory pellati lub pomidory bez skórki. By uzyskać wyrazisty
smak niezbędny będzie przecier pomidorowy. Dodać go dokładnie 2
łyżeczki. Podlać odrobiną wody. Gotować około 10 minut pod przykryciem.
Gdy warzywa będą już gotowe, wyjąć z nich liście laurowe. Połowę
podduszonych warzyw przełożyć na dno żaroodpornego pojemnika, położyć na
nie rybę i przykryć ją resztą uduszonych warzyw. Wstawić do piekarnika
rozgrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.
*przepis zaczerpnięty z kuchnia plus
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz