niedziela, 5 lutego 2012

Zawijaniec z Powidłami Śliwkowymi



S K Ł A D N I K I 
1 kg mąki
1 szklanka cukru pudru
1/2 kostki drożdży
2 szklanki mleka
cukier waniliowy
4 jajka
1/2 kostki masła
szczypta soli
5 łyżek kakao 
słoik powidła śliwkowego
olejek pomarańczowy

Wykonanie:

Drożdże kruszymy i zasypujemy łyżką cukru.
Gdy zrobią się płynne, dolewamy do nich ciepłego mleka(nie gorącego ).
Do tego dodajemy 2 łyżki mąki , mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn wyrośnie wlewamy go do miski z mąką ,dolewamy letnie mleko,do tego dodajemy jajka,cukier puder,cukier waniliowy,szczyptę soli,olejek pomarańczowy , na końcu roztopione masło .Wszystko wyrabiamy aż ciasto będzie sprężyste.Jeśli potrzeba dodajemy mąki. Ciasto dzielimy na dwie części .Jedną część pozostawiamy czystą , a do drugiej dodajemy kakao.
Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu powinno wyglądać tak:


Ciasta dzielimy na dwie części. Musimy je rozwałkować , na ciasto białe nakładamy ciasto kakaowe. Wierzch smarujemy powidłem śliwkowym(pół słoika na jeden) .Zawijamy.Wkładamy do nasmarowanej tłuszczem blaszki (keksówki). Wierzch smarujemy jajkiem.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.


Z tej ilości ciasta wychodzą mi dwie długie blaszki zawijańców.
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i wkładam blaszki do rozgrzanego piekarnika.
Piekę je 45 minut bez termoobiegu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz