piątek, 24 lutego 2012

DIETETYCZNE MINI SZARLOTKI


Składniki na masę jabłkową: 

1kg jabłek
1 gałązka rozmarynu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka masła

Składniki na ciasto:

1 szklanka otrąb owsianych
1 szklanka mielonych migdałów
¼ szklanki cukru
50g masła

Wykonanie: 

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w małą kosteczkę. Rozmaryn posiekać i podsmażyć  na maśle. Dodać pokrojone jabłka, cynamon, miód i sok z cytryny. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
Kokilki wysmarować olejem rzepakowym i posypać otrębami owsianymi. W dużej misce wymieszać mielone migdały, otręby owsiane, cukier i masło. Zapełnić kokilki masą jabłeczną do 1/3 wysokości. Następnie nałożyć na to ciasto. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut.

Tradycyjna porcja szarlotki 470 kcal,
nasza wersja 335 kcal

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz