Składniki na masę jabłkową:
1kg jabłek
1 gałązka rozmarynu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka masła
Składniki na ciasto:
Składniki na ciasto:
1 szklanka otrąb owsianych
1 szklanka mielonych migdałów
¼ szklanki cukru
50g masła
Wykonanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w małą kosteczkę. Rozmaryn posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone jabłka, cynamon, miód i sok z cytryny. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
Kokilki wysmarować olejem rzepakowym i posypać otrębami owsianymi. W dużej misce wymieszać mielone migdały, otręby owsiane, cukier i masło. Zapełnić kokilki masą jabłeczną do 1/3 wysokości. Następnie nałożyć na to ciasto. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut.
Tradycyjna porcja szarlotki 470 kcal,
nasza wersja 335 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz