sobota, 25 lutego 2012

Kostki kokosowe

  • CIASTO BISZKOPTOWE
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 8 jajek
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • POLEWA
  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek wody
  • 30-40 dag wiórków kokosowych
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać ubitą pianę z białek.Dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać.

Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ciasto. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni . Po wystygnięciu pokroić w kostkę.
Polewa :  rozpuścić margarynę z wodą na małym ogniu. Dodać cukier, cukier waniliowy i kakao. Gotować 3 minuty na małym ogniu. Dobrze wymieszać.

Wrzucać pojedynczo kostki widelcem i obtaczać w wiórkach kokosowych.

2 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie....a czemu ja wcześniej nie znałam Twojego bloga Edi?

    OdpowiedzUsuń
  2. :)) bo ona mało znany .. ale z biegiem czasu może się rozrośnie :)

    OdpowiedzUsuń