* 3 szklanki mąki
* 20dag margaryny
* 20dag cukru pudru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 5 łyżek kwaśnej śmietany
* 4 żółtka
Wykonanie kruchego ciasta:
Mąkę posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki. Następnie zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie połową ciasta wykładamy blaszkę, nakłuwamy widelcem i posypujemy cynamonem. Wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 10 minut.
Składniki:
* 1kg jabłek
* 1 łyżka masła
* 1 zielona galaretka
Wykonanie masy jabłkowej:
Składniki :
* 5 białek
* 1 szklanka cukru kryształu
* szklanka kokosu
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie masy kokosowej:
Białka ubić z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać kokos i lekko wymieszać.
Na masę kokosową rozprowadzić dżem porzeczkowy .
Na wierzch nałożyć resztę ciasta ,nakłuć widelcem,posmarować białkiem i posypać brązowym cukrem :) włożyć do rozgrzanego (160 stopni,termoobieg)piekarnika na 30-40 minut . Po upieczeniu i wystygnięciu można polać polewą czekoladową i posypać kokosem.
Rewelacyjnie wygląda:-)
OdpowiedzUsuńZapraszam Edi do mnie :
http://doowa.blogspot.com/
Dorota Owczarek
Doroto a ty również masz u siebie takie pyszne ciasta??
OdpowiedzUsuń