piątek, 2 marca 2012

Szarlotka kokosowa




Składniki na ciasto:

*  3 szklanki mąki  
*  20dag margaryny
*  20dag cukru pudru
*  1 łyżeczka proszku do pieczenia
*  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
*  5 łyżek kwaśnej śmietany
*  4 żółtka                                                                                                         

Wykonanie kruchego ciasta:

Mąkę posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki. Następnie zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie połową ciasta wykładamy blaszkę, nakłuwamy widelcem i posypujemy cynamonem. Wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 10 minut.




Składniki:

*  1kg jabłek 
*  1 łyżka masła
*  1 zielona galaretka


Wykonanie masy jabłkowej:

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Masło roztopić, dodać jabłka,rozprażyć , wsypać suchą galaretkę,wymieszać i chwilę smażyć.






Składniki :

*  5 białek
*  1 szklanka cukru kryształu
*  szklanka kokosu
*  1 łyżka mąki ziemniaczanej
*  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie masy kokosowej:

Białka ubić z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać kokos i lekko wymieszać.

Na masę kokosową rozprowadzić dżem porzeczkowy .





Na wierzch nałożyć resztę ciasta ,nakłuć widelcem,posmarować białkiem i posypać brązowym cukrem :) włożyć do rozgrzanego (160 stopni,termoobieg)piekarnika na 30-40 minut . Po upieczeniu i wystygnięciu można polać polewą czekoladową i posypać kokosem.




2 komentarze:

  1. Rewelacyjnie wygląda:-)
    Zapraszam Edi do mnie :
    http://doowa.blogspot.com/
    Dorota Owczarek

    OdpowiedzUsuń
  2. Doroto a ty również masz u siebie takie pyszne ciasta??

    OdpowiedzUsuń