sobota, 25 lutego 2012

Pijany kokos


Składniki na ciasto :
                                 
*   kostka margaryny
*  2,5 szklanki mąki
*  1/2 szklanki cukru pudru
*  łyżeczka proszku do pieczenia
*  4 żółtka
*  300g dżemu z czarnej porzeczki

Składniki na krem :

*  1 kostka margaryny
*  1 szklanka kaszy manny
*  1 szklanka wiórków kokosowych
*  1 szklanka czystej wódki

Składniki na polewę:

*  1/2 kostki margaryny
*  1/2 szklanki cukru pudru
*  3 łyżki kakao
*  2 łyżki wody
*  kokos do posypania



W Y K O N A N I E
 W miseczce mieszamy kaszę, kokos,cukier puder, wódkę . Gdy składniki się połączą odkładamy na pre godzin do lodówki.Najlepiej na całą noc. Następnego dnia ucieramy kostkę margaryny na krem i ciągle ucierając dodajemy masę kokosową . Utartą masę trzymamy w lodówce.

Przygotowanie ciasta :  mąkę ,proszek do pieczenia i cukier mieszamy. Dodajemy żółtka i margarynę .Całość miksujemy. Zmiksowane składniki zagniatamy szybko i formujemy w kulkę. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki lub zamrażarki na 20 minut.

Gdy ciasto się schłodzi dzielimy je na dwie części . Przygotowujemy 2 identyczne blaszki, wykładamy je papierem do pieczenia , a następnie wykładamy ciastem.

Ciasto na blaszkach posmaruj dżemem.Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w piekarniku z włączonym termoobiegiem przez 15 minut w 180 stopniach.

Gdy placki ostygną na jeden z nich posmaruj  kremem kokosowo-alkoholowym. Na wierzch nałóż drugi placek. Na wierzch wylej polewę czekoladową i posyp kokosem.
Kiedy polewa wystygnie włóż ciasto do lodówki na kilka godzin.


                                            S    M    A     C     Z    N    E    G   O





6 komentarzy:

  1. Przepraszam bardzo Edyto ale ma pytanie :) przeczytałem cały przepis dokładnie. Uwielbiam ciasto więc wiadomo pochłonąłem go literka po literce ale nie mogę, nie znam odpowiedzi dlaczego to jest pijany kokos??

    OdpowiedzUsuń
  2. bo najpierw trzeba upić wiórki kokosowe wódką :) by następnego dnia zrobić z nich- pijaną masę :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Orany!! a widzisz jednak nie dokładnie przeczytałem. To jeszcze zapytam gwoli przepisu, bo chcę zrobić takie samo ciasto:) Czy to może być zamiast czystej, rum - bo do niektórych ciast jak dodaję po to aby były pulchniejsze to dodatkowo jeszcze nabierają fajnego smaku??

    OdpowiedzUsuń
  4. wódka podkreśla smak kokosu :) rum mógłby troszkę ten smak zmienić ..musiałbyś spróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepraszam czy w tym przepisie chodzi i ugotowana kasze manne?

    OdpowiedzUsuń
  6. nie gotujemy kaszy ,sypiemy zwykłą w stanie surowym :)

    OdpowiedzUsuń