niedziela, 18 grudnia 2011

Keks drożdzowy najlepszy na święta i nie tylko

500 g mąki
3 jajka
1/2 szk oleju
5 dkg drożdży świeżych
1 szk mleka
3 garście chipsów bananowych
2 garście mieszanki żurawina z orzechami i migdałami
2 garście rodzynek
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki granulowanego kakao
3 łyżki przegotowanej wody

Cukier, jajka, olej i drożdże rozmieszać.
Dodać lekko podgrzane mleko.
Wszystko połączyć mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru.
Dodać mąkę i znowu mieszać.
Na koniec dodać czipsy bananowe, mieszankę żurawiny, rodzynki i delikatnie wymieszać ciasto.
Do dwóch foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia wyłożyć masę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
Po upływie tego czasu wstawić foremki do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 175 stopni, czas 50 minut.
Po upieczeniu przestudzone ciasto posmarować lukrem zrobionym z wody, kakao i cukru pudru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz