niedziela, 20 listopada 2011

Indyjska zupa pieprzowa z soczewicą i mleczkiem kokosowym



SKŁADNIKI:
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
kubek pomarańczowej soczewicy
2 kostki rosołowe
oliwa z oliwek
10 ziaren pieprzu
liść laurowy
łyżeczka imbiru
2 łyżeczki curry
sól i pieprz do smaku
puszka mleczka kokosowego

Przygotowanie :
Gotujemy półtora litra wody z kostkami rosołowymi.Cebulę kroimy w kosteczkę i dusimy na oliwce razem z czosnkiem,przyprawiamy solą i pieprzem.



Smażymy do czasu , aż cebula zrobi się szklista. Cały czas mieszając dodajemy curry,liść laurowy,imbir i soczewicę. 



Zmiażdż pieprz i wrzuć na patelnię do pozostałych składników.
Wszystko wlewamy do bulionu albo bulion wlewamy do wszystkiego zależy czy smażycie na niskiej czy wysokiej patelni :) ja smażę na niskiej , a potem przelewam do gara.Gotujemy do czasu , aż soczewica zrobi się miękka , czyli około 10-15 minut. Przed podaniem dodajemy mleko kokosowe.Mieszamy, podajemy i się delektujemy :)


Ja ją uwielbiam :)bo jej kontrastowy smak pobudza wszystkie zmysły.


                                        Bon Appétit

 

 



           

1 komentarz: