niedziela, 18 grudnia 2011

Keks BANANOWY (przepis od Ewy Z.)

Składniki :

mąka pszenna 3 i 1/2 szkl
cukier 1 i 1/2 szkl
orzechy ziemne 100g
rodzynki 100 g
oliwa 2/3 szkl
jajka 5 szt
banany 4 szt
czekolada gorzka 100 g
soda oczyszczona 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
skórka z 1 cytryny otarta


Wykonanie:

Olej, cukier, sól i skórkę z cytryny ubić, aż cukier się rozpuści. Dodawać po jednym jajku nadal ubijając na puszystą masę. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia i dodawać po jednej łyżce. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę czekoladę, pokrojone banany i posiekane orzechy. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonych papierem do pieczenia foremek keksowych. Piec w rozgrzanym piekarniku 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz