czwartek, 27 czerwca 2013

Oponki serowe

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 500 g białego sera (może być gotowy z wiaderka)
  • 1 ½  łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • mąki ile zabierze ciasto ( w przybliżeniu na pewno te 400 g do 500 g mąki idzie)
  • szczypta soli

Ponadto:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

 Wykonanie:

Ser zmielić jak na sernik. Następnie w dużym naczyniu wymieszać ten zmielony ser z cukrem, całymi jajkami, sodą, szczyptą soli, cukrem waniliowym na jednolitą masę (ja to wykonałam ręcznie). Po tym czasie wsypywać mąkę partiami do masy i wyrabiać. Ciasto musi być delikatne, ale też nie za bardzo ma się kleić do rąk.
Wyłożyć na stolnicę, podsypać bardzo lekko mąką jeszcze raz wygnieść, wałkować dość grubo na ok. 1 cm i wykrawać szklanką koła, a w środku jeszcze jedno mniejsze kółeczko. Odstawić na 20 minut, przykryte ściereczką.
Smażyć w głębokim oleju w 175 C do 180 C. Wykładać na ręczniczek kuchenny, jak ostygną posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz