Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 500 g białego sera (może być gotowy z wiaderka)
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 jajka
- mąki ile zabierze ciasto ( w przybliżeniu na pewno te 400 g do 500 g mąki idzie)
- szczypta soli
Ponadto:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ser
zmielić jak na sernik. Następnie w dużym naczyniu wymieszać ten zmielony
ser z cukrem, całymi jajkami, sodą, szczyptą soli, cukrem waniliowym na
jednolitą masę (ja to wykonałam ręcznie). Po tym czasie wsypywać mąkę
partiami do masy i wyrabiać. Ciasto musi być delikatne, ale też nie za
bardzo ma się kleić do rąk.
Wyłożyć na
stolnicę, podsypać bardzo lekko mąką jeszcze raz wygnieść, wałkować
dość grubo na ok. 1 cm i wykrawać szklanką koła, a w środku jeszcze
jedno mniejsze kółeczko. Odstawić na 20 minut, przykryte ściereczką.
Smażyć w głębokim oleju w 175 C do 180 C. Wykładać na ręczniczek kuchenny, jak ostygną posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz