niedziela, 23 grudnia 2012

Pierniczki

Składniki na 3 blaszki pierniczków około 50szt:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  •  3 duże jajka
  • 13 dag cukru pudru
  • 10 dag masła, roztopionego
  • 10 dag miodu prawdziwego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 170ºC przez około 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz