piątek, 6 kwietnia 2012

Sernik chałwowy


Składniki na spód:

* 250g herbatników
* 100g roztopionego masła

Herbatniki kruszymy na mąkę i mieszamy z roztopionym masłem.
Wykładamy nimi spód blaszki (prostokątnej). Odstawiamy do lodówki.

Składniki na masę serową * :

* 1,25kg sera białego zmielonego (używam półtłustego z biedronki :) nie trzeba go mielić)

* szklankę cukru pudru

* 6 jajek

* 3/4 szklanki śmietany 30%

* 3 łyżki mąki ziemniaczanej

* 450g chałwy waniliowej

* cukier waniliowy


Wykonanie :

Ser ucieramy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jajka, miksujemy po każdym wbiciu jajka. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Na końcu kruszymy chałwę i dodajemy do masy serowej, miksujemy krótko.

Masę wykładamy na spód z herbatników .Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 60 minut. Na dole piekarnika kładziemy blaszkę z gorącą wodą . Nad nią blachę z naszym sernikiem . Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Po godzinie otwieramy delikatnie piekarnik i studzimy nasz sernik. Gdy już wystygnie polewamy go polewą.

Polewa:

* 170g chałwy

* 150ml śmietany 30%

Składniki mieszamy w garnuszku na małym ogniu . 
Uważamy, bo polewa lubi się przypalać :) 
Studzimy i polewamy nią  sernik.
Wkładamy ostudzony do lodówki.
Najlepiej smakuje po kilkunastu godzinach w lodówce :) 

Smacznego  !

* przepis na dużą blaszkę prostokątną


*przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki





3 komentarze:

  1. Nie uwierzę jak nie zobaczę zdjęć tego sernika....żyłus....nie chce pokazać :(

    OdpowiedzUsuń
  2. jasne.....jak zwykle się spóźniłem bo wszystko już wyżarli żarłoki jedne. Mam prośbę: jak następnym razem coś zrobisz to koniecznie poproszę odłożyć jeden kawałek dla mnie - proszę :)

    OdpowiedzUsuń