Składniki na spód:
* 250g herbatników
* 100g roztopionego masła
Herbatniki kruszymy na mąkę i mieszamy z roztopionym masłem.
Wykładamy nimi spód blaszki (prostokątnej). Odstawiamy do lodówki.
Składniki na masę serową * :
* 1,25kg sera białego zmielonego (używam półtłustego z biedronki :) nie trzeba go mielić)
* szklankę cukru pudru
* 6 jajek
* 3/4 szklanki śmietany 30%
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 450g chałwy waniliowej
* cukier waniliowy
Wykonanie :
Ser ucieramy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jajka, miksujemy po każdym wbiciu jajka. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Na końcu kruszymy chałwę i dodajemy do masy serowej, miksujemy krótko.
Masę wykładamy na spód z herbatników .Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 60 minut. Na dole piekarnika kładziemy blaszkę z gorącą wodą . Nad nią blachę z naszym sernikiem . Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Po godzinie otwieramy delikatnie piekarnik i studzimy nasz sernik. Gdy już wystygnie polewamy go polewą.
Polewa:
* 170g chałwy
* 150ml śmietany 30%
Składniki mieszamy w garnuszku na małym ogniu .
Uważamy, bo polewa lubi się przypalać :)
Uważamy, bo polewa lubi się przypalać :)
Studzimy i polewamy nią sernik.
Wkładamy ostudzony do lodówki.
Najlepiej smakuje po kilkunastu godzinach w lodówce :)
Smacznego !
Wkładamy ostudzony do lodówki.
Najlepiej smakuje po kilkunastu godzinach w lodówce :)
Smacznego !
* przepis na dużą blaszkę prostokątną
*przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki
Nie uwierzę jak nie zobaczę zdjęć tego sernika....żyłus....nie chce pokazać :(
OdpowiedzUsuńjuż jest zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńjasne.....jak zwykle się spóźniłem bo wszystko już wyżarli żarłoki jedne. Mam prośbę: jak następnym razem coś zrobisz to koniecznie poproszę odłożyć jeden kawałek dla mnie - proszę :)
OdpowiedzUsuń