poniedziałek, 26 marca 2012

Lemon curd-krem cytrynowy

Lemon curd to nic innego jak doskonały w smaku , delikatny cytrynowy krem , którym możemy posmarować naleśniki, tartę, herbatniki,biszkopty, możemy go wyjadać ze słoiczka łyżeczką...
Jest świetnym dodatkiem do lodów,deserów .

Lemon curd może stanowić alternatywę dla dżemu !

Wykonanie jest proste , a rezultat.... PALCE LIZAĆ :)





Składniki na krem:

* sok z 3 cytryn
* skórka starta z 3 cytryn
* 200g cukru pudru lub zwykłego kryształu
* 2 żółtka
* 2 jajka
* 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka masła

Wykonanie:

Wszystkie składniki (oprócz masła ) łączymy w garnku.Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Od chwili zagotowania jeszcze 2 minuty.Następnie ściągamy z ognia i dodajemy masło.I gotujemy kolejne 2 minuty ciągle mieszając. Uważamy, żeby się nie przypaliło :) Następnie jeszcze ciepły krem można przetrzeć przez sitko, żeby nie było grudek. Zamykamy w słoiczku i trzymamy w lodówce .


Smacznego !




3 komentarze:

  1. Taki krem to pewnie wykorzystam na leśniki :) tylko Edytko usmażysz kilka dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No dobrze ale kiedy bo jak już tak napisałaś to nie będę się mógł doczekać :))

    OdpowiedzUsuń