Na placki: 1 kg ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
garść liści świeżego majeranku
1 małe jajko
sól, pieprz
olej rzepakowy do wysmarowania blachy
Na sos:
1 jogurt niskotłuszczowy
1 łyżeczka chrzanu
sól i pieprz
Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków i cebuli dodać jajko, wyciśnięty czosnek i przyprawy, dobrze wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem rzepakowym. Na posmarowany papier nakładamy łyżką zgrabne placki ziemniaczane, smarujemy je olejem rzepakowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Przygotować sos. Jogurt wymieszać z chrzanem, solą i pieprzem. Upieczone placki ziemniaczane podawać z sosem chrzanowym.
Tradycyjna porcja placków ma 612 kcal, nasza wersja ma 270 kcal.
Przepis na placki w sam raz dla mnie. Uwielbiam placki ziemniaczane ale z takim sosem to jeszcze nigdy nie próbowałem :)
OdpowiedzUsuń