* 1 kg wątróbki drobiowej
* 6 łyżek suszonej żurawiny
* 12 łyżek żubrówki
* garść świeżych liści bazylii
* sok z ½ cytryny
* sól, pieprz
Wykonanie:
Wątróbka oczyścić z błon i tłuszczu, włożyć do płaskiej formy, dodać 3 łyżki żurawiny, popieprzyć i zalać żubrówką.
Odstawić do lodówki na cztery godziny (po 2 h obrócić wątróbkę).
Pozostałą żurawinę namoczyć w gorącej wodzie. Zamarynowaną wątróbkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 15 minut. W połowie pieczenia przewrócić wątróbkę. Upieczoną wątróbkę posolić, dodać sok z połowy cytryny, garść liści bazylii i zmiksować. Do zmiksowanej masy dodać odsączoną żurawinę, przełożyć do formy, wystudzić i wstawić do lodówki na klika godzin (najlepiej na całą noc).
Pozostałą żurawinę namoczyć w gorącej wodzie. Zamarynowaną wątróbkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 15 minut. W połowie pieczenia przewrócić wątróbkę. Upieczoną wątróbkę posolić, dodać sok z połowy cytryny, garść liści bazylii i zmiksować. Do zmiksowanej masy dodać odsączoną żurawinę, przełożyć do formy, wystudzić i wstawić do lodówki na klika godzin (najlepiej na całą noc).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz