piątek, 24 lutego 2012

Pasztet z wątróbki z żurawiną


Składniki:

*  1 kg wątróbki drobiowej
*  6 łyżek suszonej żurawiny
*  12 łyżek żubrówki
*  garść świeżych  liści bazylii
*  sok z ½  cytryny
*  sól, pieprz




Wykonanie:

Wątróbka oczyścić z błon i tłuszczu, włożyć do płaskiej formy, dodać 3 łyżki żurawiny, popieprzyć i zalać żubrówką.




 Odstawić do lodówki na cztery godziny  (po 2 h obrócić wątróbkę). 

Pozostałą żurawinę namoczyć w gorącej wodzie. Zamarynowaną wątróbkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 15 minut. W połowie pieczenia przewrócić wątróbkę. Upieczoną wątróbkę posolić, dodać sok z połowy cytryny, garść liści bazylii i zmiksować. Do zmiksowanej masy dodać odsączoną żurawinę, przełożyć do formy, wystudzić i wstawić do lodówki na klika godzin (najlepiej na całą noc).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz